søndag 12. april 2009

Teori og praksis

Teori bør kobles med praksis for at læringsutbyttet skal bli optimalt. Så hvordan omsette teori om trening av valp til praksis når man ennå ikke har fått valpen? Vel, man har da katter...

Yngstekatten Sirius er så glad i påleggsskinke at det å åpne kjøleskapsdøren uten å lukke kjøkkendøren alltid resulterer i lyden av katt som hopper ned på gulvet ett eller annet sted i huset og løper mot kjøkkenet. I løpet av et sekund står han der på stolen nærmest kjøleskapet og strekker fem klør ut etter skapåpneren mens han gir høylydt beskjed om å få opp farten. Han har altså en sterk indre motivasjon for å få tak i skinke. :-) Alt skulle dermed ligge godt til rette for litt adferdsmodifikasjon.

I løpet av et par dager hadde Sirius lært hva "Sitt" betyr. Nå ser det ut som at han også aksepterer at han må vente med å forsyne seg til det blir sagt "Vær så god". Han ser ikke spesielt fornøyd ut med å måtte forholde seg til nye regler, men det er blitt tryggere for oss tobente å åpne kjøleskapet. Dette er moro, så jeg har tenkt å fortsette. Det jeg lurer på i øyeblikket er hvor kontekstavhengig (les: skinkeavhengig)denne lydigheten er, så det må utforskes de nærmeste dagene.

Valpene nærmer seg nå tre uker og vi får høre at gjengen begynner å bli livlig. Skulle ønske at vi hadde bodd nærmere så vi kunne deltatt oftere i den tidlige sosialiseringsfasen, nå får vi nøye oss med ett besøk - og det er nå bare 19 dager til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar